Lantionpohjan fysioterapia miehille auttaa moneen yleiseen vaivaan. Näitä vaivoja esiintyy suurella osalla miehistä, oireiden syyt voivat olla haastavia selvittää, mutta tutkimisen kautta oireiden syyt monesti löytyvät. Alla on esimerkkinä vaivoista, joita fysioterapiassa hoidetaan.

  • erektiohäiriöt
  • siemensyöksyn häiriöt
  • eturauhassyöpä, kuntoutus ennen ja jälkeen leikkausta
  • pudendaalineuralgia
  • peräsuolen toiminalliset häiriöt
  • peräaukon haavauma
  • ulostamisen häiriöt
  • virtsaaminen häiriöt
  • lantionalueen kiputilat

Monelle erektiohäiriö on kiusallinen, elämää haittaava oire. Erektiohäiriön syyt voivat olla lihasjännityksen puuttumisesta neurologisiin vaivoihin tai halun puuttumiseen. Fysioterapiassa keskustelun ja tutkimisen kautta pyrimme löytämään jokaiselle oma yksilöllinen polku oireiden helpottamiseksi. Erektiohäiriöitä tulee monesti eturauhaseen liittyvien muiden hoitotapausten, kuten syövän hoidon tai höyläyksen jälkeen ja lantionpohjan fysioterapiassa teemme harjoiteohjelman helpottaakseen oireita.

Suuressa osassa edellä mainituissa oireissa lantionpohjan lihasten aktivaatio on joko puutteellista tai liian aktiivista. Puutteellinen lihasaktivaatio johtaa monesti inkontinenssi vaivoihin eli virtsan karkailuun. Lantionpohjan lihasten liiallinen jännittäminen voi vuorostaan aiheuttaa ulostamisen tai virtsaamisen vaivoja, jolloin ulostaminen voi olla kivuliasta tai virtsatessa rakko ei tyhjene kokonaan.

Kaikki lantionpohjan lihasten oireet eivät aina oireile lantionpohjan alueella, vaan oireet voivat esiintyä esimerkiksi alaselkäkipuna tai nivusen alueen kipuna. Monesti oireet ovat moninaisia, joiden kuntoon saamiseen voi kulua kuukausia.

Mitä on lantionpohjan lihasten fysioterapia

Miesten lantionpohjan fysioterapiassa katsotaan asiakasta aina kokonaisuutena, sillä esimerkiksi lantionpohjan lihasten liiallinen jännitys voi johtua, vaikka stressaavasta elämäntilanteesta. Lantionpohjan lihasten kuntouttaminen onkin laaja-alaista hyvää ammattitaitoa vaativaa fysioterapiaa, missä käytetään kaikkia tarvittavia keinoja oireiden helpottamiseksi.

Lantionpohjan fysioterapiassa onkin käytössä aina elämäntapaohjauksesta aktivoivaan harjoitteluun sekä hierontaan. Hieronnoilla voidaan helpottaa esimerkiksi selän alueen kireyksiä, jolloin lantionalue pääsee toimimaan luonnollisemmin. Aktiivissa harjoitteissa harjoitellaan niin lantionpohjan lihasten aktivaatio kuin rentouttamista, mutta katsotaan myös ihmisen toiminta kokonaisuutenaan. Olen ohjannut asiakkaita aina omaan aktiiviseen kuntouttamiseen, sillä paras tulos tulee aina fysioterapiassa kotona harjoitellessa, ei vastaanotolla.

Etukäteen ei siis voi sanoa, mitä vastaanotolla tehdään vaan sinulle sopiva polku rakennetaan ensimmäisen käynnin haastattelun pohjalta, mitä tarvittaessa muokataan oireiden ja tuntemusten mukaan. Varaa siis alkuun tunnin aika, jolloin katsotaan kuinka lähdetään etenemään.

Terveisin
Teppo Holopainen
Fysioterapeutti

VARAA AIKA MIESTEN LANTIOPOHJAN FYSIOTERAPIAAN